Praktijkcasus: Leiding geven. Hoe dan?

De vraag

Over een paar maanden neemt een tandarts de leiding over van een praktijk. Hij heeft geen enkele leidinggevende ervaring en wil dus graag horen hoe hij dat moet gaan doen.

Ik ga voor het eerst leiding geven. Help!

Mijn aanpak

Tijdens de coachingsgesprekken werken we grofweg aan twee zaken: wat hoort erbij zijn rol als leidinggevende en wat voor leidinggevende wil hij zijn?

We brengen de rol van leidinggevende in beeld en bepalen welke doelen hij op al die vlakken heeft. De complexiteit ervan overrompelt maar samen brengen we structuur aan waar hij zich goed bij voelt.

Daarnaast gaan we dieper in op hoe hij zijn functie als leidinggevende invult. Vastomlijnde ideeën worden ter discussie gesteld. Een persoonlijk gedragsprofiel helpt hem in te zien dat er meerdere manieren zijn om effectief leiding te geven. Hij experimenteert, reflecteert en leert. Hij ziet in dat er niet één juiste manier van leidinggeven is, maar dat het afhankelijk is van ieders persoonlijkheid en van de situatie

Het resultaat

De tandarts voelt zich rustiger en zelfverzekerder over zijn rol als leidinggevende. Hij doet geen aangeleerd trucje en geeft op zijn eigen manier inhoud aan de functie.

Ik zie nu in dat er niet één juiste oplossing is, maar dat het bij mij moet passen.

Contact

Stuur me gerust een mailtje. </br> Je kunt me ook bellen op </br> 06 - 17 38 00 43.