Ik legde een financieel specialist in de zorg uit wat ik doe: tandartsen die ook praktijkhouder zijn coachen in hun leiderschap. Vol enthousiasme zei hij: “Maar dan moet je eens zorgen dat je aan tafel komt bij tandartsen die samen een maatschap gaan beginnen!”.

Bij huisartsen zag hij dat het erg gebruikelijk is om een procesbegeleider te vragen ter ondersteuning van de maatschapsvorming. En dan vooral over de ‘softe’ kant van de samenwerking, niet alleen de ‘harde’ financiële en juridisch kant. Tot zijn grote verbazing en frustratie zag hij dit vrijwel nooit gebeuren binnen de tandheelkunde. Met alle gevolgen van dien.

Ik lachte en zei dat ik zijn mening volledig deelde. Het zou tandartsen een hoop sores schelen als ze vóór ze contractueel intens verbonden zijn, ook hun samenwerking, doelstellingen, verwachtingen, etc. onderdeel van het gesprek gemaakt zouden hebben. Helaas is ook mijn ervaring dat veel tandartsen denken: dat loopt wel los, we willen wel ongeveer hetzelfde.

Ik heb wel een mini-theorietje waarom de aanpak van huisartsen zo verschilt van tandartsen. Bij huisartsen speelt communicatie en de ‘mens achter de professional’ een grotere rol in hun vak dan bij tandartsen. Tandartsen zijn vooral opgeleid om met hun handen te werken. Gespreksvaardigheden en samenwerking zijn minder van belang (al is dat ook aan het verschuiven). In plaats van preventief met zorg de maatschap aan te gaan, ontstaan er situaties waarin er flink curatief werk moet worden verricht om een maatschap goed te laten draaien.

Bij dezen dus een oproep aan alle zorgprofessionals die overwegen een maatschap te starten: regel een adviseur en voorkom dat je in de problemen komt. Preventie voorop!

Door: Marloes den Heijer, leiderschapscoach voor tandartsen

www.passieinpraktijk.nl

Recommended Posts
Contact

Stuur me gerust een mailtje. </br> Je kunt me ook bellen op </br> 06 - 17 38 00 43.