De teambuilder voor tandartspraktijken

De teambuilder voor tandartspraktijken 

Ik ben een bevlogen teambuilder, gespecialiseerd in tandartspraktijken. Ontbreekt in jouw praktijk bijvoorbeeld plezier, passie, enthousiasme, betrokkenheid of teamspirit? Dan ben ik de perfecte persoon om je te helpen deze belangrijke elementen van een succesvolle praktijk weer op de rit te krijgen.

Het is mijn vak en passie om mensen weer met plezier te laten werken. Ik ben ervan overtuigd dat goede en blijvende resultaten alleen worden behaald wanneer mensen plezier in hun werk hebben.

Plezier ontstaat wanneer het goed zit op vlakken als vertrouwen, betrokkenheid, open communicatie, begrip en collegialiteit. Juist doordat dit soort thema’s zo ongrijpbaar zijn, vind ik het leuk ze aan te pakken.

Wat ik doe

Ik coach praktijkhouders in hun leiderschap. Hoe ik dat precies doe hangt af van de persoon, de vraag en de situatie.

Een greep uit mijn werkzaamheden als coach:

  • 1-op-1 gesprekken (face2face of via Facetime/Skype)
  • Mee voorbereiden, observeren, evt begeleiden en feedback bij:
    • Teamvergaderingen
    • Lastige gesprekken
    • Teamsessies
  • Boekentips
  • Ad hoc advies via de telefoon

In dit filmpje leg ik je nog beter uit hoe ik werk.

Heb je geen zin in of ruimte voor een filmpje, maar wel benieuwd hoe ik precies werk als teambuilder? Dan kun je hieronder lezen hoe ik dat vaak uitleg aan praktijkhouders.

Benieuwd wat ik nog meer doe, naast het coachen van praktijkhouders? Dat vertel ik je hier.

“Marloes, wat doe je nou precies als teambuilder?”

Ik coach praktijkhouders. Jij bent de eindbaas. Jouw rol is cruciaal in hoe jouw praktijk draait. Misschien heb je een fantastische praktijkmanager, maar dan nog sta jij aan het roer.

“Ja maar kun je niet even een training geven en het team fixen?”

Was het maar zo’n feest. Het zou toch gek zijn als ik even binnenvlieg, voor je team ga staan en ze in een middagje weer *hokuspokus* perfect zou kunnen laten functioneren?

“Nou, het zou wel heel aantrekkelijk zijn zo’n *hokuspokus* training…”

Dat snap ik. Als ik dat werkelijk zou kunnen, kon ik nu al rentenieren denk ik. Uit de boeken, maar ook uit ervaring (helaas…) weet ik dat dat niet kan. Maar stel je voor, ik zou ‘t even voor je fixen. Dan verandert er weer wat (help, je gevierde praktijkmanager vertrekt!), en ontstaat er weer gedoe. Moet je me wéér invliegen. Dat lijkt me niet fijn. En duur. Je wilt dat toch zelf in de vingers hebben? Jij staat tenslotte aan het roer.

“Dat is waar. Het is mijn praktijk. Maar hallo, het is wel echt super moeilijk en een zware last hoor, dat leidinggeven.” 

Je hebt gelijk. Leiding geven is soms super lastig. Je doet wat je kunt, maar soms is dat niet voldoende. Daarom heb ik een baan. Ik help, leer en coach jou om zelf die krachtige leider te zijn in je eigen praktijk. Die zelf z’n team op de rit krijgt. En op de rit houdt, wat er ook verandert. Omdat ik je geen trucje leer, maar je coach om je rol als leidinggevende écht in de vingers te krijgen.

“Maar jij bent toch dé teambuilder voor tandartspraktijken?”

Klopt! En ik geniet ontzettend van mijn werk. Alleen bouw ik niet een team voor jou. Ik help jou je eigen team te bouwen. De duurzame variant dus.

“Hoe doe je dat dan Marloes?” 

Nou, dat ligt eraan. Jij bent uniek. Jouw praktijk en team ook. Wat voor de een ander werkt, werkt voor jou misschien totaal niet. Mijn werkwijze pas ik volledig aan op jou, jouw vraag en je situatie.

“Wat kan ik dan verwachten?”

Na een intake bepalen we samen of we er voor willen gaan. Dan doen we bijvoorbeeld het volgende. We zullen 1-op-1 gesprekken voeren, face2face of via Facetime/Skype. Ik kijk mee in je praktijk en tijdens een vergadering. Ik ben bij lastige gesprekken die je voert en ik coach je vooraf en achteraf hoe je het nog beter kunt doen. Je krijgt boek- en videotips van me. Ik help je een teamsessie op te zetten waar jij helemaal blij van wordt en ik ben er die dag bij om je te ondersteunen de sessie succesvol te laten verlopen. Soms faciliteer ik een teamsessie, zodat jij optimaal kunt shinen als praktijkhouder. En je belt me als er een ad hoc probleemsituatie is en je mijn advies wilt. Klinkt dat interessant en waardevol?

“Jazeker, maar zit ik dan vast aan een heel traject met jou?”

Nee, zeker niet. Je bent op elk moment vrij om te stoppen. No strings attached. Geen kleine lettertjes. Ik verwacht wel dat je er echt voor wilt gaan. Dat je bereid bent om te leren en in de spiegel te kijken. Er tijd en energie in wilt steken. Dat je aangeeft wat voor jou werkt, en wat niet. Het is oprecht mijn doel mezelf zo snel mogelijk overbodig te maken, en jou de sterke leider te laten zijn die je team en praktijk verdient.

“Wordt het dan zo’n psychologisch gegraaf?”

Nee, zeker niet. Ik graaf niet dieper dan nodig is om verder te komen. Ik ben geen psycholoog en heb ook niet die ambitie. Ik houd het praktisch en toekomstgericht, maar ik grijp je wel soms bij je kladden. Allemaal omdat ik weet dat jij dan écht geholpen bent en ook op de lange termijn met plezier werkt in je praktijk.

Praktijkcases

Tandartsen zijn vaak verrast en opgelucht als ik ze vertel dat ze niet de enige zijn met gedoe in hun team. Of zoekend zijn in hun rol als leidinggevende.

Geloof me: bijna iedere praktijkhouder worstelt hiermee!

Om je écht gerust te stellen, deel ik hier een aantal praktijkcases. Natuurlijk deel ik ook wat mijn aanpak en het resultaat was.
Er is hoop. Echt!

Hoe help ik nog meer?

Coachen is mijn vak en passie, maar niet het enige wat ik doe. Ik ben namelijk ook nog:

Leiderschap & communicatie trainer – Ik train groepen (startende) praktijkhouders en praktijkmanagers in allerlei leiderschap en communicatie vaardigheden. Ik train het allemaal: LSD, situationeel leiderschap, feedback, beoordelingsgesprekken, conflict hanteren, etc. Als gecertificeerd DISC-trainer stel ik ook gedragsprofielen op waardoor deelnemers nog meer over zichzelf en anderen leren.

Spreker – Op tandheelkundige congressen sta ik regelmatig voor groepen om mijn visie op organisatieontwikkeling te delen. Ik ga het liefst hierover met mensen in gesprek, dus de borrels duren bij mij altijd erg lang.

Dagvoorzitter – Ik heb soms de eer om dagvoorzitter te zijn op tandheelkundige congressen. Een goede reden om m’n allermooiste jurk aan te trekken.

Auteur – Ik heb het boek Passie in Praktijk geschreven. Vol tips van mij en ervaringen van ondernemende tandartsen. Wil je dit boek hebben? Stuur me dan een mailtje met jouw reden waarom jij het wilt lezen. Als ik die goed genoeg vind, krijg je het boek van mij cadeau! Alleen de verzendkosten zijn voor jouw rekening. Tof hè

Ben je geen praktijkhouder of werk je niet in de tandheelkundebranche, maar heb je wel interesse? Bel me gerust! Dan onderzoeken we samen of ik toch wat voor je kan betekenen.

Weer plezier in je praktijk?

Zet nu de eerste stap!

Contact

Stuur me gerust een mailtje. </br> Je kunt me ook bellen op </br> 06 - 17 38 00 43.