Moe van het trekken aan je team? Grote kans dat de medewerkers ook klaar zijn met jouw getrek! Gevolg? Een uitgeputte, gefrustreerde manager die baalt van het team ‘dat niet meewil’ en geïrriteerde medewerkers die zich afvragen ‘wat er nou weer anders moet’. Dat lijkt mij niet de bedoeling.

Ik ontmoet veel managers die ontzettend veel tijd en energie stoppen in het ‘meekrijgen’ van het team in wat zij bepalen als ‘de juiste richting’. Ik weet niet wat er bij jou gebeurt op het moment dat iemand aan je gaat trekken, maar mijn eerste reactie is me te verzetten en stil te blijven staan. ‘Ho ho, wat ben je van plan met mij?!’ Dat is ook wat er vaak gebeurt in een team.

Expert
Veel (beginnende) managers hebben vooral de neiging zichzelf als alwetende te zien. Praktijkhouders en praktijkmanagers vinden dat ze van alle markten thuis moeten zijn: personeelsmanagent, kwaliteitsmanagement, marketing et cetera. Zij vinden (al dan niet onbewust) dat zíj het moeten weten, de expert moeten zijn en de medewerkers moet motiveren om hen te volgen de juiste kant op.

Maar het is toch (bijna) niet te doen om overal expert in te zijn? Bovendien vlak je alle kennis en ervaring van medewerkers weg. Ze gaan achterover leunen, want ‘zij is nu chef kwaliteit, we merken het wel’. Eigenaarschap voor belangrijke bedrijfsprocessen verschuift van de werkvloer naar kantoor. Kantoor voelt de druk om de werkvloer mee te krijgen, et voilà: een uitputtende trek-en-verdedig-dans is begonnen.

Kudde
Het kan ook anders. Zie jezelf als hoeder achter de kudde. Steek je tijd en energie in het bepalen van een stip op de horizon, maar vertrouw op de collectieve kracht van de groep en stuur alleen bij wanneer écht nodig. Dienend leiderschap noemen ze dat. Laat de verantwoordelijkheid daar waar die tot uiting moet komen en ondersteun wanneer ze daarom vragen.

Het is nogal een switch om van de zeepkist af te stappen en een plekje achter de groep in te nemen, maar wanneer je dit goed kunt invullen voelt iedereen zich veel meer erkend en voldaan!

Marloes den Heijer – Teambuilder voor (tandarts)praktijken en auteur van het boek Passie in Praktijk – Lessen van ondernemende tandartsen. www.passieinpraktijk.nl

Blog op Medisch Ondernemen

Recommended Posts
Contact

Stuur me gerust een mailtje. </br> Je kunt me ook bellen op </br> 06 - 17 38 00 43.

0