Een nieuw jaar, een nieuw begin. Onder het genot van champagne wenst iedereen elkaar alle goeds voor het komende jaar. Maak er een extra mooi jaar van, ook door terug te blikken. Neem even de tijd om bewust te genieten van alle mooie dingen die het afgelopen jaar zijn gebeurd. Juist ook de kleine dingen. Wens niet alleen voor meer, waardeer vooral ook wat je al hebt!

Vorig jaar deelde ik al de gouden tip om het droomdoosje te vullen. In 60 minuten schrijf je al je dromen en wensen voor het komende jaar en deze stop je in het droomdoosje. Een jaar later open je het doosje opnieuw en zul je versteld staan hoeveel wensen er zijn uitgekomen. Dit jaar heb ik een leuke aanvulling hierop: de oudjaarsbrief!

Zoals je misschien hebt meegekregen ben ik moeder van een jonge tweeling. Hun eerste fotoboek staat al in de kast (man wat een klus!). Toch vond ik dat daar nét de leukste details in ontbraken. Al hun typische eigenaardigheidjes (hun favoriete spelletje en hoe ze op elkaar reageren bijvoorbeeld) zijn amper in foto’s te vangen. Ik wilde ze wel graag onthouden, zodat ik ze er later over kon vertellen. Tot mijn spijt merkte ik, dat ik steeds meer vergat. Zo ontstond het idee om ze een jaarlijkse brief te schrijven. In deze oudjaarsbrief vertel ik over alledaagse dingen, kleinigheidjes die toch zo typerend zijn voor ze, grappige dingen die ze doen en ontwikkelingen die we als gezin hebben doorgemaakt. Het is een verhaal dat alleen wij als ouders ze kunnen vertellen en dit unieke verhaal bewaar ik graag voor als ze ouder zijn.

Precies hier zie ik de parallel met het werk: het is een uniek en daarmee waardevol verhaal dat alleen de betrokkenen kennen. Misschien vieren jullie gedurende het jaar al mooie hoogtepunten (zoveel jarig bestaan, x aantal ingeschreven patiënten). Maar wat gebeurt er met jullie unieke ‘organisatie-verhaal’? Juist de kleine dingen die in jullie praktijk gebeuren, die jullie als praktijk zo bijzonder maakt. Medewerkers die komen en gaan, collega’s die zich gesteund voelen in moeilijke tijden, lastige patiënten die zich hebben uitgeschreven, een tuin die is opgeknapt, et cetera. Er gebeurt zoveel, en er is zoveel om trots op te zijn! Toch hebben we vaak de neiging veel mooie momentjes te vergeten en ons overspoeld te voelen door de waan van de dag.

Medewerkers blijven in een praktijk werken als ze zich gezien en gewaardeerd voelen. Zo’n oudjaarsbrief waarin je samen terugblikt op alle ogenschijnlijke alledaagse maar mooie dingen, helpt medewerkers enorm om zich betrokken te voelen. Want mensen voelen niet betrokken bij een praktijkpand, ze voelen zich betrokken bij elkaar. Verbondenheid ontstaat door het creëren van ervaringen en herinneringen. Een jaarlijkse terugblik hierop is een boost voor je team! Probeer het eens uit en wie weet start je zo wel een hele mooie en waardevolle traditie in jouw praktijk. Ik weet in ieder geval dat ik voortaan elk jaar een oudjaarsbrief zal gaan schrijven!

PS: Ook dit jaar stond ik weer versteld hoeveel wensen uit mijn droomdoosje waren uitgekomen! Jij ook?

Marloes den Heijer – Teambuilder voor (tandarts)praktijken en auteur van het boek Passie in Praktijk – Lessen van ondernemende tandartsen. www.passieinpraktijk.nl

Blog op MedischOndernemen

Recommended Posts
Contact

Stuur me gerust een mailtje. </br> Je kunt me ook bellen op </br> 06 - 17 38 00 43.